Ontdek het verschil tussen koffiesoorten

Datum: 
woensdag, 23 januari 2019

Brrrr.. in deze koude dagen verlangen we naar warme drankjes. Naast een heerlijke verse muntthee en een warme chocomel met slagroom is koffie populairder dan ooit.
Zoveel verschillende soorten koffies. Maar wat is eigenlijk het verschil? Wij leggen het uit!

Een bakske ‘gewone’ koffie
Onze koffie wordt geproduceerd door koffiebonen van van den Biggelaar. De bonen worden in het koffiemachine gemalen en er valt warm water overheen. There you go, een lekker bakske koffie bij Brasserie Tivoli.

Koffie verkeerd
Koffie verkeerd is simpelweg zwarte koffie met veel warme melk. Het verschil met andere koffiesoorten is dat koffie verkeerd geen melkschuim bevat en niet op basis van espresso wordt gemaakt. De naam ‘koffie verkeerd’ is ontstaan doordat je normaliter in koffie een klein scheutje melk doet, en als er te veel melk in zit het eigenlijk verkeerd is. Wij drinken koffie verkeerd uit een doorzichtig glas.

Espresso
Espresso, geen expresso, is een klein kopje geconcentreerde koffie. Espresso wordt gemaakt door onder hoge druk water gemalen koffie te persen. De watertemperatuur is belangrijk bij een espresso, te heet of te koud heeft direct invloed op de smaak. De smaak van espresso is een compositie van zuur, bitter en zoet. Eén espresso bevat 30 ml koffie.
Een fabel over de espresso is dat deze een stuk sterker is dan een reguliere koffie. Een kop gewone koffie bevat ongeveer twee keer zoveel cafeïne als een kopje espresso. Per eenzelfde hoeveelheid bevat espresso wel meer cafeïne. Een dubbele espresso is een dubbele hoeveelheid espresso in één kopje.

Cappuccino
Cappuccino, met dubbel p en c, is een van de meest bekende koffiesoorten in Nederland. Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim. In Italië wordt een cappuccino oorspronkelijk bij het ontbijt gedronken. Het is traditie dat je na 11.00uur geen cappuccino meer drinkt. In Nederland en bij Brasserie Tivoli wordt een cappuccino de hele dag gedronken.

Latte macchiato
Een latte macchiato betekent letterlijk ‘bevlekte melk’ in het Italiaans. Een latte macchiato heeft in verhouding meer melk dan een cappuccino. De melk wordt met stoom verwarmd en geserveerd in een groot glas, waarbij langzaam de vers gezette espresso op het melkschuim wordt gegoten. Hierdoor blijft de warme melk onderin, de espresso blijft erboven drijven en wordt het afgetopt met een laagje melkschuim. 

Favoriet van onze medewerkers?
Hoewel er wat dames zijn die genieten van een cappuccino, blijft een gewone koffie toch echt nog steeds favoriet onder onze medewerkers.

 

Wat is jouw favoriet?

 

Geschreven door Steffie van Leest - 23-01-2019